Samtale om åndedrættet og angst med Rebekka Bondegaard

Alt for mange danskere møder ængstelighed i hverdagen. Måske kender de ligefrem til det at være angst og når angsten for alvor folder sig ud. Måske er det dig? Et familiemedlem eller en du kender? Måske dit barn?

Lyt/se med her nedenfor, på min samtale med Rebekka Bondegaard, netop om angst og åndedrættet. Lyt med HELE vejen, hvor du stille og roligt ender ud med håb og forhåbentlig lyst til at gøre

Rebekka er uddannet ergoterapeut med efteruddannelser indenfor Kognitiv Adfærdsterapi – med fokus på kroppens ressourcer, Systemisk og Narrativ teori og metode samt dobbeltdiagnosebehandling. Siden 2014 har hun fordybet sig i åndedrættet som en ressource til at mestre uro og angst, har i 2017 taget en uddannelse som åndedrætstræner samt som åndedrætsterapeut i 2020/2021.

Du kan møde Rebekka på hendes hjemmeside rebekkabondegaard.dk

Rebekka Bondegaard afholder også et super brugbart kursus for fagpersoner i angstbehandling, læs mere om det her!

TAK fra hjertet Rebekka, for at du vil være med til at sprede håb og viden om kroppen, åndedrættet og ikke mindst angst og ængstelighed 💗

Kommentarer

 • Hej
  Jeg døjer med stress/angst og har ofte overfladisk vejrtrækning, specielt i supermarkedet eller belastede situationer hvor jeg føler jeg ikke kan få luft. Kan forkert åndedræt give kropssymptomer som stikken, prikken, brændende fornemmelse i forskellige steder på krop osv.

  • Hej Oliver, tak for at stille dette spørgsmål. Det er præcis de symptomer et åndedræt, der virkelig er presset, kan give. Jeg ville ønske, at du fik noget hjælp, for det kan absolut blive anderledes 💝

 • Jeg er blevet påkørt bagfra for 6 mdr siden og jeg kan være meget stressende at have med som passagerne.. det kommer spontant fra mig: Ikk for tæt på eller de bremser pas på eller du kører alt for stærkt.. jeg bremser selv med foden..sidder uroligt i bilen… sveder koldt i hænderne.. kan mærke det i kroppen..
  min fam siger kig ud af sideruden.. snak med den du sidder ved siden af.. Kig i din mobil… og desværre så bliver det altid mig der er den trælse i bilen..
  jeg har nu sagt til min familie at det bliver mig der kører. Og jeg vil ikke hører på at jeg skal overhale eller kører stærkere.. jeg er en dygtig bilist. Har kørt Mark race da jeg har 4 brødre.
  Hva skal jeg gøre når jeg får det skidt som passager.
  Jeg er hende der har passet 3 børn selv da min mand arbejder til kl 21 og har altid været den stærke og kærlige på hjemmefronten og lige nu får jeg en del kritik på at være svag.
  Tag dig sammen der sker jo ikke noget. Osv
  Og det er selvfølgelig kun ved kørsel af bil ellers mærker jeg ikk modstanden fra min familie.. Og det skal lige siges at det ikke er altid jeg har det sådan men oftest.
  Vores børn bor ikke hjemme mere men vi henter dem evt til arrangementer osv
  Og det er ikk pga dem jeg har det sådan men osse når jeg kører alene med manden når han kører. Især efter en lang dag på arbejde og er træt

  Mvh Ulla på 57 år

 • Tak for en meget givende videoundervisning.
  Har Rebekka brugt sine metoder til KOL-patienter også?
  De er også ofte præget af angst.
  Jeg tænker det også vil kunne hjælpe dem, omend de er begrænset af deres lungekapasitet.
  Har du nogen særlige anvisninger til dem ?

 • Det er PRÆCIS mit tilfælde.. alt i beskrivelse i videoen ❤️🙏

  Jeg trak vejret alt for meget, og har nu fokus på at trække vejret mindre. Det gør en kæmpe forskel!

  … og trækker altid vejret gennem næsen!

  Tak fordi I deler ❤️

 • Har før skrevet, uden af få svar, prøver så igen. Findes der steder man kan gå hen fysisk og lærer individuelt om åndedrættet? På din side henvises til Helle i Greve, men hun er nip-kiropraktor og der står intet på hendes hjemmeside om åndedrættet.

  • Hej Karin, jeg er ked af hvis du har skrevet før, uden at få svar… Jeg svarer alt som kommer ind. Det lyder som om du er i området for det østlige sjælland. Der er flere her på siden (følg linket), som har været igennem min uddannelse – og som bor i området. Håber dette kommer frem til dig :)

 • Frank Johansen

  Tak for en inspirerende og lærerig samtale at lytte til. Den gav god mening og værdi❤️Frank

 • Rebekka Bondegaard

  Kære Ellen,

  Mennesker med KOL er ikke i min primære målgruppe, men jeg har haft et par stykker igennem. Og du har helt ret – de har bestemt også gavn af det! Både for at udnytte den funktion som er tilbage bedst muligt, men især også – som du skriver for at tackle den angst, som ofte følger med, når man har besvær med at få vejret.

  Også her vil det være gavnligt at arbejde med de lange udåndinger – og det kan være forskelligt fra person til person hvordan man gør det nemmest. Man kan fx puste ud af et tyndt sugerør, eller på et ”lille tyndt f” eller et lille slangehvislende ”s” (indånding gennem næsen) indtil man kan lave den lange udånding gennem næsen også.

  Derudover vil det også godt at få hjælp til at arbejde lidt med at mobilisere ribbenskassen og få åndedrætsmusklen lidt mere i gang.

 • Rebekka Bondegaard

  Kære Ulla,
  Først – tillykke med at du holder fast i at køre! Det er rigtig godt!
  Dernæst – din krop/nervesystem fik et chok da du blev påkørt og det har den ikke helt glemt. Det bliver trigget, når du sætter dig i bilen og kroppen går i alarmberedskab. At det er når du sidder som passager, er formentligt fordi at du her ingen kontrol har – det er en yderligere trigger til nervesystemet. At ”tage dig sammen” er ikke en mulighed, da det er en autonom reaktion i nervesystemet. Du er ikke svag – du kæmper bare mod en drage!

  Efter en lang da på job, er dit system udtrættet og tåler mindre, derfor er det værre her. Værd at overveje er også om du er blevet mere sensitiv efter uheldet, fx i fht lys, lyd og bevægelse omkring dig, sådan at sanseapparatet ind over dagen er på overarbejde. Det vil kræve små (opladende) pauser ind over dagen.

  De lange udåndinger og små øvelser (som jeg giver eksempler på i videoen) hvor du kan mærke kroppen, kan både bruges forberedende, men også meget målrettet under bilturen, for at holde nervesystemet i ro. Træn i fredstid og øv dig som passager på små køreture i første omgang.

  God fornøjelse 😊

 • Tusind tak for en interessant video.
  Jeg har haft angst i ca. 30 år, hver gang jeg skulle ud af døren, handle ind eller tage den offentlige transport. På grund af angsten fik jeg diarré, så jeg orienterede mig altid om, hvor der var offentlige toiletter.
  En dag fik jeg interesse for at træne med elastikker. Gik ind på “den intelligente krop.dk”. Så artikler om åndedrættet og syntes det var spændende. Jeg gik straks igang med ind- og udånding gennem næsen, og fik en enorm ro i hele kroppen. Efter to år med denne træning to gange dagligt, er jeg idag fri for angst. Efter ét år med fokus på åndedrættet tilføjede jeg positiv tænkning, f.eks. “hvor er himlen flot blå”. Det har haft en fantastisk effekt.
  Idag bruger jeg stadig åndedrættet, når jeg mediterer to gange dagligt.
  Tak for en god hjemmeside.
  Venligst
  Michala

  • Kære Michala, jeg er dybt taknemmeligover, at du fortæller og deler dette her 💝 Det er så vigtigt at høre fra Jer derude, for det er så vildt det åndedrætsarbejde! Virkelig flot arbejde 💝

 • Caroline Jermiin Brun

  Tak. Jeg er nu 78år og har kæmpet med angst og åndedræts problemer siden min mand døde i 1985. Nu er der noget jeg kan arbejde med.

 • Først TAK for den informerende video !!!
  Gerne igen- igen
  – prøv lige at forklare det med transportbåndet og hvad kulilten er nødvendig for at ilten kan komme helt ud til cellerne

 • Rebekka Bondegaard

  Kære Lis,

  Først og fremmest vil jeg beklage det sene svar og så prøve at uddybe lidt.
  Ilten binder sig til de røde blodlegemer i blodet (kufferterne på transportbåndet). Kuldioxiden (de små mænd) er, udover at være et affaldsstof, også et stof som hæmmer binding af iltmolekyler til de røde blodlegemer, sådan at de via den fysiologiske proces “diffusion” kan komme ud til cellerne og blive optaget her.
  Hvis der er for lavt et indhold af kuldioxid i blodet, har ilten sværere ved at slippe de røde blodlegemer, den glatte muskulatur i kroppens kar, bronkier og urinveje trækker sig sammen, og det betyder alt i alt en nedsat iltoptagelse i cellerne.

  For nervesystemet betyder det, at den stressende del (sympaticus), bliver mere aktiv, hvilket forværres over tid, hvis vi ikke er opmærksomme på at regulere det.

  Håber det var svar nok.

  Hilsen Rebekka

 • Hejsa

  Jeg har nu været til fys, psykolog, massør, læge, kropsterapeut og blevet borrelia testet på Skejby for min svimmelhed og min prikken i både hænder og fødder. Har været sygemeldt i 4 uger nu. Umiddelbart føler jeg ikke stress/angst, men følelsen af at det hele summer og daglige perioder med svimmelhed er virkelig ubehagelig. Jeg er 40 år gammel og inden dette ubehag kom været super aktiv løber (80-100 km om ugen de sidste 10 års tid)

  På skejby nævnte lægen at mine symptomer kan lyde af hyperventilering. Prikken i hænder, fødder og ansigt. (Angst) umiddelbart kan jeg ikke rigtig se hvad jeg er angst over, men jeg har idag forsøgt at lede lidt på nettet omkring hyperventilering og umiddelbart kan jeg sagtens genkende mine symptomer. Og JA – jeg trækker vejret i helt oppe i brystkassen. Jeg kan tydelig mærke i kroppen når jeg bevidst trækker vejret gennem næsen og ned i maven. Det da vildt. Har du en bog/øvelser som du kn anbefalde? Jeg vil meget gerne forsøge at gå i denne retning og hjælpe mig selv ud af denne hæslige følelse ved hjælp af mit åndedræt. Kan høre mellem linjerne at min læge syntes at jeg er hypokonder. Det er jeg ikke! Har aldrig været sygemeldt før og de her symptomer og søgen i “systemet” gør jo netop at jeg udvikler angst.

  Er faktisk ret sikker på at jeg kan hente en del på at trække it vejr ordentlig. Både i mit løb på sigt, men først og fremmest i min hver dag.

  Hilsen
  Marc

  • Kære Marc, det er SÅ GODt du skriver her. Ja, dine symptomer tyder på en kronisk skjult hyperventilation, helt bestemt. Jeg vil meget gerne vejlede dig online her, men må også være helt ærlig, at du bør tilses individuelt af en åndedrætsterapuet. På den måde kan du komme igang med det helt rigtige. Jeg ved, at der er masser at gøre. På denne side kan du se, om der er en i nærheden i dit område – de som er på siden her er uddannet hos mig, og arbejder på en måde der vil kunne hjælpe din problematik. Ellers kan jeg anbefale dig en af mine udgivelser, som du kan lave online. De vil også kunne flytte dig, og til en start vil det aldrig skade at gå den vej. Skriv endelig igen, ellers håber jeg at du tager fat og får hjælp :)

 • Hej Lotte

  Tak for svar. Har bestilt din bog. “Når kroppen siger fra”. Håber at den kan give mig noget hjælp. Jeg bor I silkeborg – Kan du sende et link til en uddannet her på siden? Tak

  Kh
  Marc

 • majbritt andersen

  Hej marc , vil bare sige at der er fysioterapeuter på silkeborg sygehus på lungeamb. Som er specielt trænet på i åndedraget. Og skal selv prøve hjælp hos dem i næste uge. Tror mine vekrtrækninger er for dybe og så holder jeg luften ofte
  . Har sovende fornemmelse i hovedet. Virkelig slemt, så det bliver jeg angst af. Kan ikke så godt trække vejret gennem næsen da næsevæg er skæv og jeg er altid tæt i næsen, så håber de kan hjælpe.

 • Marc Nørskov Husbjerg

  Spændene… Det kan tyde på lidt af det samme jeg døjer med. Hvordan får man kontakt til dem?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *