Om mundånding, tænder og kæbeleddet

Dette videoklip illustrerer, hvordan mundånding påvirker kæbeleddet, tænderne, din gane, muskelspædninger mv – extremt uhensigtsmæssigt.

TMJ = Det temporomandibulære led = Kæbeleddet. Det led, der forbinder din underkæbe med dit kranie. Leddet findes på begge sider af dit hoved foran dine ører. Det giver din kæbe mulighed for at åbne og lukke, så du kan tale og spise.

Videoklippet varer 3 minutter, og er desværre på Engelsk (du skal være skarp på at lytte til de lidt tekniske informationer).

Se også dette indlæg med et videoklip om mundånding, der supplerer emnet.
OBS – videoen starter af en mærkelig årsag ca 40 sekunder inde… træk den røde streg helt mod venstre, så ser du den fra start!

I min bog Når kroppen siger fra – tag kontakten igen, finder du også enkle øvelser, til at hjælpe dig selv tilbage til NÆSE-ånding, samt enkle øvelser til at arbejde med kæben.

Kommentarer

 • Nils Grangaard Olesen

  Hej Lotte.
  Tak for mail. Din anbefaling vedr. mundånding er ny for mig. Jeg påpeger i min klinik , at netop næsevejrtækning er den rigtige vejrtrækning , da man her påvirker pinealkirtlen ,hypofysen , og skjoldbruskkirtlen positivt.

 • Jeg læste også først, at du mener vi skal undgå mundånding men så står der til sidste
  “I min bog Når kroppen siger fra – tag kontakten igen, finder du også enkle øvelser, til at hjælpe dig selv tilbage til mundånding, samt enkle øvelser til at arbejde med kæben.”
  Og “at hjælpe dig selv tilbage til mundånding” lyder jo lidt modsat.

 • KARINA BREUNING

  Jeg læser det vist ligeså som om du anbefaler mundåndkng – “finder du også enkle øvelser, til at hjælpe dig selv tilbage til mundånding, samt”

 • Hej Lotte, ved du om man kan genoprette evt. “skader” på kæbeledet og tandstillingen udelukkende ved at trække vejret gennem næsen?

  • Hej Anne, altså nej, jeg kan ikke tillade mig at sige, at du kan genoprette tilbage til normalen – ved at begynde at ånde gennem næsen. Har du gjort det mange år eller et halvt/helt liv foringen, så er det jo blevet en struktur og form i dig. Altså dit kranie mv har “indtaget” en form. Men det er helt sikkert, at ved at få begyndt at bruge næsen, som vi er designet til, og over længere tid… vil du opleve positive forandinger – både i luftveje, mandler, kæber, kranie, tænder mv. Håber dette svar giver mening ❤️

 • Hej Lotte, det giver fint mening. Tak for svar og glædelig jul :)

 • Hej Lotte

  Jeg har altid andet meget gennem munden, og er først inden for de seneste år begyndt at trække vejret med næsen. Det har hjulpet enormt på mit stressniveau.

  Men nu erin udfordring, at jeg er begyndt at spænde i kæberne og det giver mig kronisk spændingshovedpine i tindingerne og omkring øjnene.

  Er der overhovedet noget at gøre? Jeg vil virkelig ikke tilbage til mundåndedræt.

  • Hej Madeleine, Det er ikke unormalt, hvad du fortæller om. når man mundånder over mange år, omstruktureres hele kraniet, kæber, gane mv. Når du begynder at ånde gennem næsen, skal det igen “omstruktureres” retur tilbage til optimale form. Dette vil for nogen ske langsomt og smidigt uden problemer, for andre kan der opstå symtomer, som du oplever. Først og fremmest vil jeg anbefale dig at gå igang med at lave daglige øvelser for tunge, kæber, kranie, hals mv. Derudover skal du opsøge en dygtig kraniosakralterapeut, fysoioterapeut, ostaopat, kiropraktor eller anden behandler, der har speciale i kraniet, og som også kan gå ind i munden og behandle. Hvad jeg kunne tænke mig at vide er, om dine symptomer først er opstået efter nogle års næseådning? Om du bruger tape til natten konsekvent? Håber dette giver mening :)

 • Hej Lotte

  Tak for det uddybende svar.

  Jeg bruger faktisk ikke tape om natten. Er det noget, du vil anbefale i min situation?

  Mine symptomer startede som nakkespændinger, som jeg ikke kunne finde ud af, hvad skyldes. Og ingen behandlere kunne hjælpe mig. Så udviklede nakkesmerterne sig til hovedpine i tindingerne og på siden af hovedet. Og så gik jeg ved en behandler, der sagde, at det muligvis var kæbespændinger. Men jeg har ikke som sådan smerter i den nederste del af kæben (masseter-musklen), men mere i temporalis/på siden og tindingerne.

  Kan du anbefale en behandler, der kan hjælpe med øvelser for tunge, kæbe, kranie og hals? Jeg har gået ved en del behandlere uden den helt store effekt.

  Der hvor jeg faktisk oplever størst lindring er, når jeg lader min kæbe hænge nedad med åben mund. Men ja, jeg vil jo gerne fortsætte med næsevejrtrækningen :-)

  Tusinde tak <3

  • Hej igen. OK og ja, jeg mistænker at du mundånder om natten, og det er et problem… Vi kan ikke vide, om tapen vil forværre dine symptomer, eller om det vil blive bedre… Jeg kan foreslå, at du forsøger med tape nogle nætter, for at se, hvad det gør? Er du ikke klar til det, så ville jeg gå igang med behandlinger, for så derefter at opstarte tape stille og roligt. Sætte tapen på højde/lodret til en start. Se deette indlæg. Jeg ved ikke, hvor du bor… men jeg vil anbefale dig Lisbeth Isbrandt, som du finder her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *