Om mundånding, tænder og kæbeleddet

Dette videoklip illustrerer, hvordan mundånding påvirker kæbeleddet, tænderne, din gane, muskelspædninger mv – extremt uhensigtsmæssigt.

TMJ = Det temporomandibulære led = Kæbeleddet. Det led, der forbinder din underkæbe med dit kranie. Leddet findes på begge sider af dit hoved foran dine ører. Det giver din kæbe mulighed for at åbne og lukke, så du kan tale og spise.

Videoklippet varer 3 minutter, og er desværre på Engelsk (du skal være skarp på at lytte til de lidt tekniske informationer).

Se også dette indlæg med et videoklip om mundånding, der supplerer emnet.
OBS – videoen starter af en mærkelig årsag ca 40 sekunder inde… træk den røde streg helt mod venstre, så ser du den fra start!

I min bog Når kroppen siger fra – tag kontakten igen, finder du også enkle øvelser, til at hjælpe dig selv tilbage til NÆSE-ånding, samt enkle øvelser til at arbejde med kæben.

Kommentarer

 • Nils Grangaard Olesen

  Hej Lotte.
  Tak for mail. Din anbefaling vedr. mundånding er ny for mig. Jeg påpeger i min klinik , at netop næsevejrtækning er den rigtige vejrtrækning , da man her påvirker pinealkirtlen ,hypofysen , og skjoldbruskkirtlen positivt.

 • Jeg læste også først, at du mener vi skal undgå mundånding men så står der til sidste
  “I min bog Når kroppen siger fra – tag kontakten igen, finder du også enkle øvelser, til at hjælpe dig selv tilbage til mundånding, samt enkle øvelser til at arbejde med kæben.”
  Og “at hjælpe dig selv tilbage til mundånding” lyder jo lidt modsat.

 • KARINA BREUNING

  Jeg læser det vist ligeså som om du anbefaler mundåndkng – “finder du også enkle øvelser, til at hjælpe dig selv tilbage til mundånding, samt”

 • Hej Lotte, ved du om man kan genoprette evt. “skader” på kæbeledet og tandstillingen udelukkende ved at trække vejret gennem næsen?

  • Hej Anne, altså nej, jeg kan ikke tillade mig at sige, at du kan genoprette tilbage til normalen – ved at begynde at ånde gennem næsen. Har du gjort det mange år eller et halvt/helt liv foringen, så er det jo blevet en struktur og form i dig. Altså dit kranie mv har “indtaget” en form. Men det er helt sikkert, at ved at få begyndt at bruge næsen, som vi er designet til, og over længere tid… vil du opleve positive forandinger – både i luftveje, mandler, kæber, kranie, tænder mv. Håber dette svar giver mening ❤️

 • Hej Lotte, det giver fint mening. Tak for svar og glædelig jul :)

 • Hej Lotte

  Jeg har altid andet meget gennem munden, og er først inden for de seneste år begyndt at trække vejret med næsen. Det har hjulpet enormt på mit stressniveau.

  Men nu erin udfordring, at jeg er begyndt at spænde i kæberne og det giver mig kronisk spændingshovedpine i tindingerne og omkring øjnene.

  Er der overhovedet noget at gøre? Jeg vil virkelig ikke tilbage til mundåndedræt.

  • Hej Madeleine, Det er ikke unormalt, hvad du fortæller om. når man mundånder over mange år, omstruktureres hele kraniet, kæber, gane mv. Når du begynder at ånde gennem næsen, skal det igen “omstruktureres” retur tilbage til optimale form. Dette vil for nogen ske langsomt og smidigt uden problemer, for andre kan der opstå symtomer, som du oplever. Først og fremmest vil jeg anbefale dig at gå igang med at lave daglige øvelser for tunge, kæber, kranie, hals mv. Derudover skal du opsøge en dygtig kraniosakralterapeut, fysoioterapeut, ostaopat, kiropraktor eller anden behandler, der har speciale i kraniet, og som også kan gå ind i munden og behandle. Hvad jeg kunne tænke mig at vide er, om dine symptomer først er opstået efter nogle års næseådning? Om du bruger tape til natten konsekvent? Håber dette giver mening :)

 • Hej Lotte

  Tak for det uddybende svar.

  Jeg bruger faktisk ikke tape om natten. Er det noget, du vil anbefale i min situation?

  Mine symptomer startede som nakkespændinger, som jeg ikke kunne finde ud af, hvad skyldes. Og ingen behandlere kunne hjælpe mig. Så udviklede nakkesmerterne sig til hovedpine i tindingerne og på siden af hovedet. Og så gik jeg ved en behandler, der sagde, at det muligvis var kæbespændinger. Men jeg har ikke som sådan smerter i den nederste del af kæben (masseter-musklen), men mere i temporalis/på siden og tindingerne.

  Kan du anbefale en behandler, der kan hjælpe med øvelser for tunge, kæbe, kranie og hals? Jeg har gået ved en del behandlere uden den helt store effekt.

  Der hvor jeg faktisk oplever størst lindring er, når jeg lader min kæbe hænge nedad med åben mund. Men ja, jeg vil jo gerne fortsætte med næsevejrtrækningen :-)

  Tusinde tak <3

  • Hej igen. OK og ja, jeg mistænker at du mundånder om natten, og det er et problem… Vi kan ikke vide, om tapen vil forværre dine symptomer, eller om det vil blive bedre… Jeg kan foreslå, at du forsøger med tape nogle nætter, for at se, hvad det gør? Er du ikke klar til det, så ville jeg gå igang med behandlinger, for så derefter at opstarte tape stille og roligt. Sætte tapen på højde/lodret til en start. Se deette indlæg. Jeg ved ikke, hvor du bor… men jeg vil anbefale dig Lisbeth Isbrandt, som du finder her!

 • Hej Lotte :)
  Tak for alt det gode indhold. :)

  Jeg er mundånder og er begyndt at mundtape. Jeg oplever dog at, at det medfører en ret kraftig hovedpine, nakke- og kæbespændinger, og at jeg også får tendens til at bide tænderne mere sammen både dag og nat, som jeg ellers ikke har tendens til.

  Tror du det vil blive bedre over tid? Og kan jeg mon mundtape på en måde der mindsker dette? Eller gøre noget andet?

  • Hej Ida, Det er så godt at du skriver, og det er noget, som jeg skal gøre mere ud af at formidle for fremtiden. Der er nemlig nogle af jer, derude, som ikke er helt klar til at bruge tapen så mange timer, som natten giver til en start. Det kan godt være, at det går væk af sig selv indenfor “lidt tid”… Jeg kunne tænke mig at vide, hvor længe du har brugt tape? og er det hele natten?

   Ellers skal du have lært nogle øvelser, der mobiliserer din tunge, kæbe, kranie, nakke. Sammen med at du begynder at benytte tape om dagen i en periode. Altså når du kan i hjemmet. Så kan du tage en lur med tape, og derfra begynde om natten. Jeg vil også anbefale et par behandlinger hos en kraniosakralterapeut til en start. Det vil hjælpe dit system på vej.

   Håber dette er en hjælp, hjertelige åndedrag fra Lotte 🌞❣️

 • Tusind tak for dit hjælpsomme svar, Lotte :)

  Jeg har sådan lidt on og off brugt det de sidste par måneder, men kun et par nætter i ugen og for det meste ikke hele natten, da jeg simplethen får for ondt af det. Så det er gerne sådan mellem 2-4 timer med tapen. Vil nødig ligefrem sætte et vækkeur, for at skulle tage tapen af midt om natten. :)

  Har du mon et sted, hvor du deler sådanne øvelser som du nævner?

 • Hov vent, jeg kan se, at du skriver i artiklen her, at der bl.a. er nogle øveler til kæben i din bog Når kroppen siger fra, og den har jeg. Så de øvelser kan jeg jo i hvert fald kigge på :-)

 • Hej :)
  Har haft skrevet til dig før.
  Jeg har fundet ud af at jeg mundånder, mit store problem er nu at jeg slet ikke kan få vejret, når jeg har lukket munden og vil trække vejret igennem næsen, er som om noget støder på i svælget/drøblen, det er både når jeg er oppe og ligger ned, så jeg faktisk får kvælningsfornemmelse, kan det være tungen som gør det, som vist i videoen ovenover, at den støder på svælget. Og i såfald, hvad kan man gøre ved det? Jeg får hurtigere puls, når jeg har lukket munden også, så får jeg ligesom den der kvælningsfornemmelse allerede efter 10 sek. når jeg fokuserer på at holde munden lukket og det begynder at prikke og gør ondt i halsen. Har lige været ved øre næse Hals læge og han kunne ikke se noget . Er ved at blive sindssyg, for føler jeg bliver kvalt og har svært ved at spise, for føler der ikke er plads, og er virkelig stresset, fordi jeg nok også ånder igennem munden hele tiden.

  • Hej Maria, som jeg læser det, oplever du det samme, om du ligger eller er i oprejst stilling? Kvælningsfornemmelsen er absolut ikke god, og jeg er sikker på, at du skal have arbejdet med din tunge, mundmotorik mv. Det gør man med øvelser over en periode. Jeg vil kraftigt anbefale dig at besøge hende her om muligt. Ergoterapeut Stine Benedicte Nielsen. HUn kan lige præcis det!

 • Det er faktisk værst når jeg er oppe og er igang. Så lukker det af i halsen, så jeg også bliver hurtigere forpustet, åndenød og sådan ud af kroppen oplevelse, og føles virkelig som om hele tungen bare støder på og lukker af. Hvordan kan det være at tungen placerer sig sådan, pga mundånding? Og kan hele min kæbe have taget skade af det, altså så det faktisk sidder skævt det hele. Tak vil jeg bestemt kigge på! :)

 • Og ville en øre næse Hals læge ikke kunne se at tungen støder på? Eller er det ikke lige til at se.

 • Hvor befinder du dig henne? :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *