30 min webinar om næsen

Her i april 2023 holdt jeg et lille 30 min webinar om at ånde gennem næsen :

Brug næsen! For det er du designet til (se webinaret her med det samme nederst)

Jeg kommer ind på mange områder omkring næseånding, men naturligvis kan det føles overfladisk, da jeg ikke kan dykke grundigt ned i hvert eneste emne. Jeg håber, at du alligevel får en vigtig viden med dig. Og aller mest at du får lyst at lukke munden de fleste af døgnets minutter, og bruge næsen som den primære luftvej.

I webinaret taler jeg om forskellige udfordringer, der opstår ved mundånding over tid. Her vil jeg bede dig lægge mærke til din tunges placering, nemlig aktivt i bunden af munden, når du ånder gennem munden. Dette sætter en kædereaktion igang, således din underkæbe ændrer position over tid, ligesom din gane gør det…. og en negativ kædereaktion er sat igang. Dette er hovedgrunden til de forskellige forandringer, som jeg taler om.

Jeg taler fx også om, hvordan næseånding kan lindre eller helt eliminere astma og søvnapnø. Dette får jeg ikke tid til at underbygge så voldsomt meget. Men det er vigtigt for mig og understrege, at mundånding kan skabe en astma og søvnapnø. På samme måde kan næseånding eliminere det.

Det handler grundlæggende om de reaktioner, der ligger i ubalancen mellem O2 og CO2, som jeg berører. Det giver en system reaktion med indsnævring af luftrør, blodkar og iltoptagelsen bliver extremt forringet. Mundådningen til natten giver ganske enkelt så forstyrret en vejrtrækning, med skjult hyperventilation og stressede luftveje, at der meget let opstår en søvnapnø.

Supplerende til webinaret kunne jeg også tænke mig, at du lige prøver dette:

 1. Åbner munden og ånder gennem din mund
 2. Lægger mærke til hvor i munden din tunge er placeret
 3. Så lukker du munden og ånder gennem næsen
 4. Og lægger mærke til hvor i munden din tunge ligger

Din tunge skal ligge bredt blidt ud mod ganen. Har du været mundånder over lang tid, vil du kunne opleve, at det ikke er er let at lægge tungen der. Det vil kræve lidt tungegymnastik og andet godt, således du kan møblere om på tungen.

Jeg taler om noget tape til munden i webinaret, det kan du finde her.

Jeg kan også anbefale dig disse Breezy næsestrips til at åbne for pladsen i næsen

Nedenfor her kan du læse oplægget til webinaret

I denne stream vil Lotte Paarup fortælle om, hvorfor det er så ultimativt vigtigt at bruge næsen som luftvej – og du vil få tips til at lære at bruge næsen til din vejrtrækning.
Ifølge fysioterapeut og åndedrætsekspert Lotte Paarup er vi designet til at skulle bruge næsen til at ånde igennem. Det betyder, at vi oplever en række ulemper, hvis vi i stedet bruger munden. Overraskende mange, virkelig mange mennesker, måske dig… bruger faktisk munden som den primære luftvej.

Når du trækker vejret gennem munden, fører det bl.a. til:

 • Dårligere iltning => mindre energi og motorkraft til dine celler.
 • Stimulering af produktionen af slim/snot, hvilket lukker næsen yderligere til.
 • Flere bakterier i lungerne, da næsen nedsætter mængden af bakterier, der fanges og dør i den slim, der produceres i næsen.
 • Snorken, astma, søvnapnø.
 • Yderligere stress og fastholdelse af stress.

Det er blevet sværere for os mennesker at benytte næsen som luftvej. Desværre er det ved at være et så stort problem for folkesundheden, at vi er nødt til at tage det mere end alvorligt, ifølge Lotte Paarup.

Igennem tusinder af år har Østens filosofier fortalt os om betydningen af at ånde gennem næsen. Nu ved vi det også fra den vestlige forskning, og vi kan ikke længere lukke øjnene for det. Brug af munden som primær luftvej forstyrrer rigtig meget andet i kroppen. Ved at vende luftvejen, dag og nat, kan du virkelig mærke en forskel på både sundhed og velvære i din dag og dit liv – ikke mindst i din træning.

Kommentarer

 • anne bajda nielsen

  Hvad gør jeg ved meget sarte og overfølsomme slimhinder i næsen

  • Kære Anne, det er et godt spørgsmål… jeg tænker aller først, om næsen er din luftvej? Hvis ikke, så SKAL du arbejde 100%på det. Og natten skal med. Ellers er jeg ikke ekspert i næsens slimhinder… men jeg vil mene, at der er noget, der forstyrrer balancen i kroppen. Om det er luftvejen eller og noget andet… som kan være både udefra og indefra, altså i luften eller fra dit indre miljø. Lotte :)

 • Kære Lotte! Tak for din 36 min lydfil! Jeg glæder mig til at træne mit åndedræt efter den.
  Jeg har købt flere af dine bøger.
  Mvh Johnna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *