When talking is not enough

WHEN TALKING IS NOT ENOUGH

Jeg har i en årrække været mere og mere interesseret i det psykologiske felt af mit arbejde. Det har interesseret mig, hvordan og hvorfor vi gør, det vi gør eller ikke gør. Min enorme interesse for dette felt blev for alvor sat i fokus, da jeg for kort tid siden var blevet bedt om at holde et kursus for en gruppe psykologer.  På kurset fik psykologerne bl.a. redskaber til, hvordan de kan regulere nervesystemet – og hvordan de kan hjælpe kroppen, når den har det rigtig svært.

KROP OG SIND hænger sammen, uanset om du er et umiddelbart velfungerende, dysfunktionelt eller decideret ikke fungerende individ. Vejen til sindet er igennem kroppen, og ikke igennem hjernen. Derfor er samtale sjældent nok… Kroppen skal være med 💜

Vi lever for meget i hovedet og for lidt i kroppen
Jeg har i alt for mange år set, først hvordan jeg selv levede mit liv, men også hvordan mange danskere generelt lever det meste af deres liv i hovedet. Vi er meget intellektualiserede, kræver beviser for alt, finder løsninger for alt, læser og studerer, planlægger vores liv til den mindste detalje… Det foregår alt sammen i kognitive processer oppe i hovedet – alt for lidt kommer vi ned i kroppen.

At få bedre forbindelse imellem krop og hoved, åbner et væld af muligheder for dig. Du vil opleve, at noget du fandt udfordrende tidligere, eller svært at beslutte, eller svært at sige nej til osv, ja det opleves pludselig helt anderledes og mere klart i mange situationer.

Vi bygger et panser
Vores tid stiller store krav til kontrol og overblik, og sundhed er for de fleste danskere koblet med ganske bestemte parametre. Vi skal være seje, vi skal løbe maratons, dyrke triatlon og lave styrketræning i fitnesscenter. Jeg ved godt, at dette ikke er et udtryk for alle danskere, men jeg vil tillade mig at vurdere, det gælder en stor del af befolkningen. Fakta er, at træning er sundt, så længe det gør kroppen godt. Men når træning bliver brugt til at lukke ned for følelser, sætte panser op, og for udelukkende at se ud, er det IKKE længere sundt.

Jeg oplever, at den hårde træning, hvor det gælder om at knokle og ikke mærke efter, er blevet meget populær, netop fordi det passer os gevaldigt godt, at kunne lukke ned for vores følelser og problemer i det hele taget. Vi har ikke tid og kræfter til at tage os af det…

Flade maver
Jeg kan give et helt konkret eksempel… Der er meget fokus på flade maver, og på at træne maven så hård som muligt. Først vil jeg lige gøre helt klart, at det IKKE er meningen, at vores mave skal være stenhård, totalt flad og ligne et vaskebræt. Det er unaturligt og slet ikke meningen fra naturens side. Det er et meget forvrænget billede i nyere tids fordomme om sundhed og mode, desværre.

Det er helt sikkert ikke tilfældigt at træning af maven fylder så meget, når vi ved, at inde bagved maven sidder vores følelser.

Hvis du ikke har tænkt på dette før, så registrer næste gang, du bliver ked af det eller presset, vil du sandsynligvis reagere ved at synke sammen og du sover hellere sammenfoldet i fosterstilling end strakt ud i rygliggende. Ved at gøre os hårde og faste, beskytter vi os i overført betydning mod det som kommer udefra – og vi pakker vores følelser og mavefornemmelse længere væk. I virkeligheden er det helt naturligt at opbygge et panser, når livet kræver meget af os.

Ind med kroppen ud med intellektet
Jeg har i alt for mange år fulgt, hvordan vi læser bøger om at få det bedre, finde nye strategier, ændre kost, at lægge livsstilen om osv. Desværre bliver det i alt for mange tilfælde kun til læsning, dvs. det bliver i hovedet, og det mangler at komme ned i kroppen og ud i praksis. Jeg har set mennesker gå til psykolog, som er en kæmpe hjælp i erkendelsens og forståelsens fase. Men når det kommer til at ændre strategi i sit liv, tænke anderledes og handle anderledes, så kommer de største udfordringer. Det er det ultimativt sværeste, hvis du vil ud af stress eller andre former for belastninger.

Det er her, at den store forskel sidder i din krop. Hvis du formår at få kroppen med, og får bedre samspil imellem krop og hoved, så kommer forandringerne.

Personligt har jeg en meget stor bogreol med selvudviklingsbøger, som jeg engang har haft købt i en 10-års række af mit liv. Jeg læste en del af dem, men var ikke i stand til at føre det ud i livet, kun at intellektualisere det. Først efter et stort stress-breakdown i 2006 blev jeg derfra langsomt opmærksom på min manglende tilstedeværelse i min krop. En tankevækkende og lidt chokerende konstatering, da jeg jo også på det tidspunkt levede af at træne andre mennesker. Men det var intet mindre end sandt.

Forbindelsen mellem krop og hoved var ikke til stede. I dag har jeg en langt bedre forbindelse, og jeg håndterer udfordringer på en helt anden måde. Udfordringerne og belastningerne forsvinder jo ikke som dug for solen, men min måde at opleve og tackle dem på er anderledes. Og jeg lærer HVER dag!

Mit eget liv er drivkraften bag mit arbejde
Mit eget liv har været en god læremester, og jeg er sikker på, at det vil fortsætte sådan. Jeg har haft forskellige bump på vejen igennem årene, men jeg er altid kommet styrket ud af et bump, når jeg konkluderende ser tilbage. Jeg er ikke psykolog, men jeg elsker at arbejde med både krop og psyke.

Der ligger så mange skattekister gemt i vores krop, som mange af os aldrig udnytter, fordi ingen har hjulpet os med det.

Jeg vil fortælle en smule mere om min baggrund. Til jeg blev ca. 20 år, var sporten i mit liv håndbold, alle de timer som døgnet tillod.  Her var succeskriteriet for en god dag, sådan helt forenklet, at jo mere ondt det havde gjort, jo bedre en dag. Jeg har derefter haft en lang rejse igennem bevægelsens verden, nu igennem mere end 20 år har jegundervist i bevægelse for folk, der gerne ville i form, fri af en skade eller have det bedre.

I dag interesserer jeg mig udelukkende, for det jeg brænder aller mest for, nemlig at hjælpe folk på et lidt dybere plan, end bare at træne en muskel. Jeg blev uddannet fysioterapeut i 1998, men jeg arbejder ikke efter de gængse rammer for fysioterapi. Jeg arbejder en del anderledes, og har lært fra MANGE forskellige faggrupper igennem årene. Ingen har det rigtige svar, når det handler om kroppen og sindet. Mennesker og deres liv samt kroppe er i virkeligheden meget forskellige, og der skal altid tunes ind på den enkelte krop. Jeg er meget ydmyg over alt, hvad jeg møder på min vej.

Bliv hængende…
Bliv hængende og følg med her på åndedrættet.nu – der kommer nyt og mere om dette emne… Men det tager sin tid, og det må både du og jeg acceptere :)

Kommentarer

  • Hvor er det rigtigt, det du skriver. Krop og hoved hænger jo sammen. Og vi glemmer at mærke efter, maven fortæller meget godt, om hvordan vi har det.
    Jeg oplever det, som kronisk syg, at når jeg er trist ked af det, bange eller presset, så spiser jeg anderledes (spiser mere usundt) Jeg skal jo “bare” lære mig selv, at alle disse følelser er en del af det at være menneske, helt naturligt. Og det med tiden vil være lettere at håndtere, når jeg gi`r mig selv ro og tid til at mærke efter og “lytte” til hvad kroppen fortæller mig.

  • Det du skriver lyder rigtigt og interessant, jeg glæder mig til fortsættelsen

  • Bent Peter Jerslund

    Wow. Åndedrættet er måske i virkeligheden broen mellem interlektet og kroppen. Jeg husker jeg arbejdede med incestramte ( mange år siden) og her kan du virkelig se kroppen reagere, bare massage kunne være ekstremt for dem. Any way dejligt med dine betragtninger og visioner som helt sikkert vil være til stor glæde for dig selv og derefter os andre keep on fortsæt udviklingen. Kosten skal vel også med på et tidspunkt. Blessing BPJ ( glæder mig til nyt)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *