J.P. Müller og åndedræt fra 1920´erne

Den særlige dybaandingsøvelse er beskrevet af J.P. Müller i sin bog ”Mit System for Damer”, udgivet på dansk i 1904.  J.P. Müller var en kendt dansk gymnastikpædagog og sundhedsapostel.

Jeg mener han skal have lidt opmærksomhed, som en ægte pioner indenfor dette felt i Danmark.

Jeg er specielt imponeret af hans sidste sætning, den er fortsat aktuel :)

Bogen starter således:

Den særlige dybaandingsøvelse

”Først og fremmest vil jeg beskrive og forklare min specielle Aandedrætsøvelse, ikke fordi den skal udføres før de øvrige Øvelser, men fordi det er den vigtigste, og fordi den bliver gentaget mindst 18 Gange under den fuldstændige Udførelse af ”Systemet”. Paa en vis Maade er alle de andre Øvelser i ”Mit System”, baade Muskel- og Frotteringsøvelserne, ogsaa Aandedrætsøvelser.

Fordi jeg lægger saa megen Vægt paa den rette Maade for Ind- og Udaanding, under alle Bevægelserne: derfor har jeg ved hver enkelt af Øvelserne beskrevet.
Hvorledes denne bør foregaa. Jeg vil endda gaa saa vidt, at jeg hævder at Hovedsagen for svage Folk og for uøvede Begyndere er at aande paa den rigtige Maade, og de forskellige Øvelser for Krop og Lemmer bør derfor af saadanne Mennesker kun udføres som en Art Afveksling, der kan oplive Ensformigheden. Men selv om der aandes nok saa korrekt under Muskel- og Frotteringsøvelserne, vil De ikke desto mindre efter hver enkelt af dem føle Trang til endnu mere luft i Lungerne. Dette er grunden til, at jeg i ”Mit System” har indført alle de mange Pauser med dybe Aandedræt.

Min Aandedrætsøvelse er meget simpel og naturlig. Kun ét skal man passe paa, og det er: at fylde og tømme Lungerne så meget som muligt. Der er tilvisse
hundrede ”Metoder” til dyb Vejrtrækning og nogle af dem er meget kunstige; jeg har prøvet dem alle og er kommet til det Resultat, at Hovedformaalet for
Opfinderne af nogle af disse må være at imponere Læseren.”

Kommentarer

  • Det er da fantastisk læsning, årstallet taget i betragtning, men også dengang skete der meget 😊

    • Ja jeg ELSKER denne her, specielt fordi den kommer fra “vores verden” tilbage i historien :) Vi er jo en kende bagud, hvad angår dette emne, set i det historiske perspektiv :)

  • Irma Henriksen

    Herligt jeg er senior med en diskopolaps bag mig for nu 3 år siden,som jeg har fået trænet mig så meget ud af at jeg kan gå og lave øvelser,samtidig har jeg også meget slim og hvos jeg ikke træner går ryggen og lænden i smerte igen,har både købt bogen af dig med åndedrættet og sund ryg,tager ingen piller,og har nu også meldt mig til det åndedræts kursus den 7.2.i år som jeg håber kan give mig lidt mere og bedre med mit åndedræt,tror det er godt at lære processen bedre da jeg som mange andre ikke ånder godt nok ud og ind,glæder mig tak for ordet mvh Irma Henriksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *